Er der ting I ikke længere gør eller kan?


Det er nærliggende at tænke, at når man fravælger en indkomst, så er der en hel masse ting, som man ikke længere kan gøre. Og jeg bliver ofte spurgt om vores liv har ændret sig meget, fordi vi ikke længere har to indkomster.

Svaret er, at vores hverdag har ændret sig meget lidt set fra et økonomisk perspektiv. Helt centralt er det, at vi aldrig har haft et stort privat forbrug, hverken sammen eller før vi mødte hinanden. I studietiden brugte Mads penge på sprut og skiløb, jeg brugte penge på sprut og tøj. Meget klassisk, men ikke specielt omfattende. Der er heller ikke nogen af os der har eller har haft dyre vaner. Vi bruger ikke  penge på dyre ure, fitnessmedlemsskaber, magasinabonnementer, spabehandlinger, golfudstyr, mærketøj eller designermøbler. Mads har en forkærlighed for værktøj og IT-udstyr og jeg har en stor svaghed for køkkengrej og alt, der kan købes i Matas.  Men når der kun går én lønning ind på kontoen, så bliver man ganske enkelt mere opmærksom på om den der sav, natcreme eller røremaskine virkelig er SÅ nødvendig lige netop nu. Måske man kunne vente til udsalget, låne sig frem eller skrive det på en ønskeseddel? Vi har også en aftale om at vi vender alle større køb med hinanden. Det forhindrer de værste anfald af forbrugerisme og begejstret købetrang, når man skal sælge idéen om dvd-skærme til bilen eller endnu en boremaskine til sin mildt forbeholdne elskede.

Vi forsøger desuden at have en større opmærksomhed på at passe godt på de ting vi har, vedligeholde og reparere dem, slide dem op, købe brugt og så vidt muligt undgå fejlkøb eller køb af ting, vi egentlig ikke har brug for. Det handler både om økonomi, men i høj grad også om økologi og miljømæssig ansvarlighed. Jeg afskyr brug-og-smid-væk-kulturen og hvis jeg skal prøve at indprente i ungerne at alting har værdi, at produktion forurener og at jordens ressourcer er begrænsede, så må vi selv forsøge at gå forrest som gode eksempler. Der er stadig lang vej igen og vi kan sagtens blive bedre. Nogle gange vinder mageligheden over de gode intentioner, men derfor kan man jo godt bruge sin sunde fornuft og ikke mindst sin globale samvittighed.

Endnu en væsentlig faktor er, at ingen af os tog studielån mens vi læste i Aarhus. Jeg arbejdede på et lokalcenter gennem hele min studietid og Mads klarede sig også uden lån. Det betyder, at vi ikke har et voldsomt antal faste udgifter og det betyder rigtig meget for hverdagsøkonomien. Når jeg læser ovenstående igennem, så kan jeg godt se at vi fremstår som nogle kedelige dukse, som tænkte på fremtiden allerede da vi var unge og burde have været vilde og frygtløse. Jeg husker ikke mig selv som specielt artig eller kedelig, men jeg var aldrig fristet til at tage hurtige lån for at komme på chartertur, druktur eller shoppetur. Jeg har aldrig brudt mig om at købe noget for lånte penge, for så synes jeg slet ikke, at jeg ejer den ting jeg har købt. Kald mig bare kylling! Nuvel, vores økonomiske prioriteringer dengang i starten af det nye årtusind betaler sig nu. Det gør i sagens natur denne fordel svær at kopiere, især hvis man gav fuld gas i studietiden, lånte penge til sjov og spas, havde en fest dengang og har et fast afdrag nu. Den virkelig kedelige opsummering er, at grunden for mit liv som hjemmegående i 2016 blev lagt allerede i 2006 og før endnu. Sorry.

Så nej, der er ikke skåret dyre vaner eller et stort forbrug fra, for det eksisterede ikke rigtig før jeg blev hjemmegående. Alligevel kan jeg ikke komme i tanke om noget vi mangler. Tværtimod får jeg ofte lyst til at køre halvdelen af alt vores ragelse på et loppemarked og sælge ud af kjoler, sko, bøger, møbler, legetøj og uåbnede natcremer. Den lyst opstår som regel når jeg skal til at rydde op og gøre rent…. Hmmm. Måske jeg skal gøre alvor af lysten en dag og så bruge fortjenesten på et besøg af et rengøringsfirma. Enten dét eller en donation til Red Barnet. To be continued!

ps. Hvis man vil købe et mahognivindue, et væghængt toilet, en Bruder-mejetærsker eller stjernekjolen fra Baum und Pferdgarten, så giv mig et praj!

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *