Minimalisterne kommer!


Jeg elsker jul og fødselsdage – jeg hader ønskesedler. Det var lettere som barn og ung, nu synes jeg det er en tort og mine ønskesedler er decideret tyndbenede. Det er kommet så vidt, at der på denne sæsons ønskeseddel bl.a. forefindes Margrethe-skåle, opvaskebørste og genanvendelige netposer til frugt og grønt. I know… Men jeg nægter at ønske mig ting jeg ikke har brug for og derfor ligner min ønskeseddel mere en huskeliste end et drømmescenarie. Familien må leve med det og kan glædes ved at jeg kommer til at bruge deres gaver ofte og med stor fornøjelse.

Desuden er det sådan at vi allerede HAR frygtelig mange ting, en pinagtig erkendelse, der kommer af at være den der står for det meste af oprydningen og rengøringen her i huset. Der er noget alle steder, på alle overflader, i alle skuffer og skabe og på borde, reoler, hylder og vindueskarme. Jeg bryder mig mindre og mindre om det. En meget stor og vigtig fordel ved at eje mindre jordisk gods er, at det i sagens natur ikke kan rode helt så meget. Desuden er der ikke så mange ting der kan gå i stykker, blive stjålet, ligge i vejen, blive væk osv. Og damen med fire morgenkåber skal ikke kaste med sten, for jeg er medskyldig i ophobningen. Tre bud på ting, jeg burde skille mig af med (udover morgenkåber…):

  • En halv boghylde med bøger om nyfødte. De sendes videre med et vist vemod… Og en håndfuld bøger om slankekure, faste og raw food. De må finde andre liv at forpeste, for jeg er færdig med dem. (Ærligt talt: en raw food-tærte med bund af havregryn og kokosolie, med fyld af avocado-mos og romanesco-kål. Føj for ind i det sorteste selvpiner-helvede…! Hvis det af mistænkelige årsager har gjort dig lækkersulten, så kig forbi. Bogen er din!)
  • Virkelig mange par nylonstrømper. Jeg bruger aldrig nylonstrømper og kan derfor snildt nøjes med et enkelt par i stedet for 15…
  • Neglelak! Jeg har nok 30 og bruger kun de tre. Eksempelvis kan jeg vist med sindsro donere de orange, gule og grønne til børnehaven. De farver får ikke comeback foreløbig, i hvert fald ikke på mig.

Så jeg er gået i flæsket på alt vores habengut inde i huset og Mads er gået i gang i sit store værksted. Han knokler på, bærer ud, sorterer og kasserer, hører Springsteen, drikker øl og fylder i traileren, så det knager i akslerne. Han er ikke begyndt på loftet over stalden endnu, men det kommer til at kræve endnu større mængder øl og Springsteen… Inde i huset er det allerede svundet i papirbunker, køkkenskuffer, babylegetøj og dullegrej (den var lidt drøj…), men alle må ofre sig for sagen. Og det er SKØNT! Jeg søger inspiration online og her er noget af det bedste:

  • Når du står med en genstand i hånden, så stil dig selv to spørgsmål: Bruger jeg tingen og har den affektionsværdi? Hvis du bruger den og/eller holder af den, så skal den blive. Hvis genstanden får to nej’er, så er det UD med den. Giv den væk, sælg, den eller kasser den. Easy peasy!
  • Lav det til en udfordring og skil dig af med én ting hver dag (nej, toiletbesøg tæller ikke!).
  • Eller gå all in og lav den helt store overhaling: tag hele huset på en måned. Der findes masser af skemaer på nettet, som lister op hvor du skal i gang. Alt fra natborde og køkkenskuffer til biler og børneværelser står for skud og det er SÅ FEDT, når først man får begyndt. Det er en rigtig god idé at have et stort lager af klapkasser, poser og klare affaldssække til alt det, der skal sorteres og køres til genbrug.
  • Begynd at forære dine ting væk. Helt alvorligt! Hvis en gæst, et familiemedlem, en lokal børnehave, en velgørenhedsorganisation etc. har mere fornøjelse af en ting end du har – så giv det væk! Det er bedre end en ansigtsløftning, folk bliver SÅ glade og du har færre ting du skal støve af.

Vi er langt fra færdige. Kontoret trænger voldsomt, vi har ikke rørt klædeskabene endnu, ej heller krea-kommoden, bilerne, drivhuset, brændeskuret, børneværelset, gymnastiksalen…. Men det kommer, for det er det fedeste og sjoveste fælles projekt vi længe har haft og simultant med at tyngden af ragelse letter, så letter humøret også. Vi burde uddele guldstjerner til hinanden, men holder os til high fives, øl og overstrømmende ros!

Og til sidst et råd til, hvordan du kommer i gang: Start med en skuffe. Bare én skuffe (og du ved godt selv hvilken der er værst!) Før du ved af det bakker du rundt med trailer på den lokale genbrugsplads med guldstjerner i øjnene. Bare vent med belønnings-bajeren, til du ER kommet hjem, så du ikke laver buler i containeren til småt brændbart.

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *